četrtek, 28. november 2013

Mobilne aplikacije za uporabnike javnega prometa - Bicike(LJ)


 Tole ne bo recept za jesensko poslastico, kot sem obljubil v prejšnji objavi, ampak nekaj uporabnega za vse tiste, ki se vozite po Sloveniji z javnim prevozom, ter za tiste, ki se vozite po Ljubljani z avtobusi ali izposojenim kolesom (beri: Bicike(LJ)).

 Za uporabnike pametnih telefonov ter tablic je na voljo kar nekaj različnih aplikacij, ki vam pomagajo tako, da prikažejo vozni red, morda zemljevid postaj in še kako drugo uporabno informacijo.

Jaz uporabljam tri (za LPP, Bicike(LJ), ter prevoz z vlakom), predstavil pa vam bom štiri, v treh različnih objavah, da ne bo ena sama predolga :)

 Pa začnimo z najbolj zdravo opcijo (seveda, če vreme sodeluje):


Bicikel
Bicike(LJ) logo
 Čeprav se je malo ohladilo, je vožnja s kolesom (na relativno kratke razdalje) še vedno najhitrejša in najboljša izbira. Storitev uporabljam okoli dva meseca in do zdaj se mi je šele enkrat zgodilo, da na postaji ni bilo parkiranega kolesa in sem moral hoditi do naslednje. Pa saj so kar blizu ena drugi. Kolesa so večinoma v dobrem stanju (hecno, včeraj sem dobil enega z zvito prednjo "feltno"), sedeži so nastavljivi po višini, prestava pa je ena sama, kar onemogoča hitro vožnjo, ne da bi zraven izgledali izredno zanimivo za ljudi :) Nekajkrat se mi je zgodilo, da je bilo kolo v višji prestavi kot ponavadi. Nimam pojma kako, vem le, da me občutek ni varal, saj je bila razlika res očitna. Tako da, če kdo ve kako spreminjati prestave na teh kolesih, naj mi prosim sporoči.

Postaja Prešernov trg: Petkovškovo nabrežje

 Zdaj pa k sami aplikaciji.
Je izredno preprosta za uporabo in nudi le malo funkcij, a vse, ki jih potrebujete:
  • Za vsako postajo izpiše koliko koles je parkiranih ter koliko je prostih mest. Prav tako vam izpiše oddaljenost postaj od vaše trenutne lokacije (razvrsti jih od najbližjih proti najbolj oddaljenim).
  • Ko kliknete na izbrano postajo, se vam prikaže zemljevid, na katerem je prikazana le izbrana postaja ter število parkiranih koles/prostih mest. Zemljevid je v zgornjem levem kotu opremljen z majhnim kompasom, ki se obrača skupaj z vami oziroma vašim telefonom. 
  • Aplikacija ponuja tudi funkcijo iskanja po postajah, ki ni najbolj uporabna, saj je postaj še vedno relativno malo, zato vam ne vzame veliko časa, da preprosto "poskrolate" (scroll through) skoznje. Morda pa bo čez čas dodanih toliko novih postaj, da se jih bo splačalo iskati po imenu (najnovejša, pred Mercator centrom v Šiški, je bila dodana maja letos).
  • Zadnja stvar je zemljevid, do katerega pridete s pritiskom na gumbek v zgornjem desnem kotu, ki prikaže vašo lokacijo ter vse postaje sistema Bicike(LJ). Tiste, ki nimajo parkiranih koles, so obarvane rdeče, tiste, ki pa nimajo prostih mest, so obarvane zeleno.
 To je vse, kar nudi aplikacija Bicikel. Podprta pa je tudi s sistemom, do katerega dostopate prek internetnega brskalnika. Tam so objavljene vse novice (morebitna zaprtja postaj, nove postaje, ...), odgovori na pogosto zastavljena vprašanja ter celotna predstavitev sistema. Prav tako se tam prijavite v sistem oziroma se naročite na storitev. 

 Stvar ni brezplačna, a so cene, vsaj za uporabnika, simbolične. Obstajata dve vrsti naročnin: tedenska in letna. Cena za tedensko naročnino je 1€, za letno pa 3€. Nato pride na vrsto še plačilo za posamezno izposojo, ki znaša:
  • nič za prvo uro izposoje (vsakokratna izposoja)
  • 1€ za drugo uro
  • 2€ za tretjo in
  • 4€ za vsako naslednjo uro izposoje.
 Verjamem, da večina uporabnikov tako ne bo potrebovala kolesa več kot eno uro, torej je edina cena, ki jo plačate, tistih 3€ za letno naročnino (ki se najbolj splača). Naj poudarim, vsakokrat, ko si izposodite kolo (ne le enkrat na dan), dobite eno uro brezplačnega kolesarjenja po Ljubljani. Če je število izposoj na dan omejeno, ne vem. Sam sem v enem dnevu zamenjal pet koles brez težav. Edini "problem" je, da morate počakati x enot časa, ko kolo parkirate na postaji, da lahko s tiste postaje odpeljete novo kolo. Lahko pa se sprehodite do naslednje postaje in to naredite takoj :)

 Edina nadležna stvar pri naročanju prek spleta pa je to, da potrebujete kreditno kartico, da bo šlo vse skozi. Bančna kartica vam ne bo pomagala, saj ne nudi istega nivoja zaščite.

 Tako, zdaj ko veste skoraj vse o sistemu Bicike(LJ) in njegovi mobilni aplikaciji, se tudi sami naročite, da se boste brezskrbno vozili po Ljubljani tudi vi :) KLIK
Get it on Google Play