sreda, 27. november 2013

Sladoledni posladek

 Vem, skrajni čas je že bil, da sem se spet lotil pisanja. Zadnjo objavo z naslovom Life sem spisal poleti, od takrat naprej pa moj blog sameva.

 Da se vam oddolžim, imam danes za vas nekaj sladkega :) Enostaven recept za sladico, ki bo potešila vaš sladki zob. Sicer je res že skoraj zima, temperature so padle (končno!), moja sladica pa je osnovana na sladoledu. Pa ste že slišali tisto, da bi morali pozimi jesti sladoled in poleti piti čaj? Baje tako ne šokiramo telesa.

 Zdaj, ko smo te zdravstvene zadeve spravili s poti, pa si pojdite iskat svinčnik in kos papirja, da ne bo šel recept takoj iz glave. Količin ne bom pisal zraven, vse se dela po občutku, okusu oziroma potrebah :)

 Najprej sestavine:
  •  vanilijev sladoled                                  
Vanilla Ice Cream, Vanilijev sladoled
Ne vem kje je bil tale kupljen, ampak je eden boljših (2,5 litra, pa ne mislit, da ga bo to dovolj za en teden, ne bo ga!)
  • kikirikijevo maslo (peanut butter), lahko je crunchy ali smooth, meni je bolj všeč crunchy
Kupljen v Tušu
Kupljen v THE Nutrition
  • čokolada (zelo malo, mogoče štiri koščke, pa še to je preveč)
Hofer?
  • čokoladne mrvice (opcijsko)

 Tako, iz teh treh (štirih) živil bomo naredili super sladico.
Naslednji korak je zmešati sladoled in kikirikijevo maslo ter stopiti čokolado. Najboljše, da najprej postavite čokolado nad paro, da se stopi, ker bo to vzelo več časa kot mešanje sladoleda.

Stopite jo nad paro ali po vaši najljubši metodi
V mikser vržete sladoled in dodate maslo, okus sproti preverjajte ;)
 Zmiksan sladoled dajte v lepe posodice in posujte z mrvicami (za dodatno poživitev in še več čokolade). Jaz dajem v posodice po dve kepici zmešanega in eno navadnega vanilijevega sladoleda. Eksperimentirajte z več okusi! Zadnji korak je, da stopljeno čokolado v hitrih sunkih prelijemo prek sladoleda, da dobimo nekakšno mrežo (eksperimentirajte z vzorci). Imejte v mislih, da se bo čokolada zelo hitro strdila, zato si ne želite debelega nanosa, saj ga bo z žličko (ali viličko) težko predreti.
Hitri gibi, pazite na umazanijo :)
 Postrezite hladno :)
Pa dober tek!

Sicer ne izgleda najlepše (tale se mi je ponesrečila), ampak je pa zato toliko bolj okusno :)

 In za konec še zgodba, kako je prišlo do te sladice.

Pred mnogimi leti sem zadnjič jedel kikirikijevo maslo. Spomnim se, da mi takrat ni bil všeč. Mesec ali dva nazaj pa mi je zadišalo, da bi ga spet poskusil. Upal sem, da mi bo zdaj všeč. Iz trgovine sem ga prinesel kar cel kilogram. Poskusim, ... bljak. Spomnil sem se, zakaj si ga nisem želel skozi vsa ta leta.

 Kaj zdaj? Doma imam kilo masla, ki ga noben iz družine noče pojesti. Sreča je hotela, da smo imeli takrat doma tudi vanilijev sladoled, jaz pa sem po kosilu pripravljal sladico. Naenkrat me prešine, da bi jaz vzel malo tega masla in zmešal s sladoledom. mmmmmm.... Najboljša odločitev in ideja zadnjih mesecev. Okus je imelo po nečem znanem, snickersu, twixu, marsu, nekaj od tega, ali pa vse od tega zmešano skupaj. V glavnem, božansko. In tak sladoled sem potem delal za sladico par tednov. In tisti kilogram masla je izpuhtel!
 Nekaj dni nazaj sem dobil nalogo, da naredim sladico za domače goste. Odločil sem se, da svojemu sladoledu dodam čokolado in naredim nekaj kar bo zelo okusno ter lepo na pogled (pri sladicah pomaga kreativnost). Gostje so bili prezadovoljni :) (celotno večerjo sva pripravila moška predstavnika družine).

 Za vas imam pripravljen še en recept, bolj jesenski (malo zamujam), ki pa bo prišel, ko se ga bom spet lotil doma.

 Do nadaljnjega ...