sobota, 7. december 2013

Ne vleci moškega za kravato

Naslov ima dobesedni in metaforični pomen. Bom začel z dobesednim.

Etika za mlajše generacije:

Ko moški (lahko tudi ženska) nosi kravato, pomeni, da gre oziroma je na nekem formalnem ali njemu posebnem dogodku. Odločil se je, da bo nosil kravato in upajmo, da se je potrudil, izbral lepo kravato (primerna barva, vzorec) ter naredil lep vozel. Morda mu dogodek veliko pomeni in se je odločil, da bo kravato zavezal na poseben način, ustvaril zanimiv vozel.
(Na stanje kravate mora biti moški zelo pozoren. Lepo, drago, svileno kravato lahko zlahka pokvariš s slabim vozlom, z napačno dolžino, ... Ti "kiksi" ne pokvarijo le kravate, ampak, v mojih očeh, celotno zunanjo podobo.)

"Eldredge" vozel
Kakorkoli, če oziroma ko opaziš, da moški nosi kravato, ga pohvali, vprašaj zakaj se je odločil zanjo, podvomi v ustreznost kravate dogodku, ipd. Naj ostane pri opazovanju. Če ti dovoli, lahko potipaš material. Nikoli pa ne povleci za kravato! S tem mu lahko uničiš vozel, dolžino, simetrijo, ... Vem, da se sliši zelo pedantno in morda čudno, ampak sam dam na izgled kravate res veliko in vlečenje kravate je na vrhu seznama stvari, ki me motijo.

Edina sprejemljiva priložnost, ko ženske lahko moškega potegnete k sebi za kravato:


Metaforični pomen naslova bi lahko opisal takole:

Moški nismo komplicirana bitja (večinoma). Ko rečemo, da nam nekaj ne paše, da nečesa ne maramo, da se imamo dobro tam, kjer smo, je to res. Ne nas vleči naokoli in nas siliti v nekaj, česar ne maramo. Ne tega počet in bomo veseli.

Kaj se mu mota po glavi?

Ni komentarjev:

Objavite komentar